Dah pernah cuba ayam pansuh Sarawak atau lebih dikenali sebagai manok pansuh? ✋Uiiii. Sedap dia lain macam. Rugilah kalau tak rasa. So, siapa yang belum pernah lagi lagi, jom berjemaah kita masak ayam pansuh.
Bahan-bahan
1 batang buluh lemang
500g ayam, dipotong kecil
3sm halia, dikisar halus
2 ulas bawang putih, dikisar halus
3sm lengkuas, dikisar halus
1 tangkai batang tepus (sejenis halia liar) , dipotong kecil
2 tangkai serai, dihiris
1 ikat daum kesum, ambil daunnya saja
12g MAGGI® CukupRasa™
1 ikat daun ubi kayu, ambil daunnya saja
Cara Memasak
1. Sebelum bahan-bahan disediakan, penuhkan buluh dengan air dan biarkan selama 30min hingga 1jam untuk mencuci bahagian dalam dan membantu memudahkan air untuk meresap.
2. Kemudian, masukkan ayam dalam mangkuk bersama halia, bawang putih, lengkuas, serai, tepus, daun kesum, MAGGI® CukupRasa™ dan separuh daun ubi kayu.
3. Juadah ini perlu dimasak di atas dapur api terbuka.
4. Keluarkan air daripada buluh dan masukkan bahan-bahan tadi ke dalam buluh.
5. Lepas semua bahan tersebut telah dimasukkan, letakkan baki daun ubi kayu di atasnya.
6. Biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit untuk pastikan ayam masak sepenuhnya. Apabila air mulai membuak di atas permukaan, maka ayam pun telah masak.
7. Cabut daun ubi kayu daripada permukaan buluh dan tuangkan jusnya ke dalam mangkuk. Kemudian, belah bulu untuk mengeluarkan ayam. Siap untuk dimakan.

Bahan-bahan
1 batang buluh lemang
500g ayam, dipotong kecil
3sm halia, dikisar halus
2 ulas bawang putih, dikisar halus
3sm lengkuas, dikisar halus
1 tangkai batang tepus (sejenis halia liar) , dipotong kecil
2 tangkai serai, dihiris
1 ikat daum kesum, ambil daunnya saja
12g MAGGI® CukupRasa™
1 ikat daun ubi kayu, ambil daunnya saja
Cara Memasak
1. Sebelum bahan-bahan disediakan, penuhkan buluh dengan air dan biarkan selama 30min hingga 1jam untuk mencuci bahagian dalam dan membantu memudahkan air untuk meresap.
2. Kemudian, masukkan ayam dalam mangkuk bersama halia, bawang putih, lengkuas, serai, tepus, daun kesum, MAGGI® CukupRasa™ dan separuh daun ubi kayu.
3. Juadah ini perlu dimasak di atas dapur api terbuka.
4. Keluarkan air daripada buluh dan masukkan bahan-bahan tadi ke dalam buluh.
5. Lepas semua bahan tersebut telah dimasukkan, letakkan baki daun ubi kayu di atasnya.
6. Biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit untuk pastikan ayam masak sepenuhnya. Apabila air mulai membuak di atas permukaan, maka ayam pun telah masak.
7. Cabut daun ubi kayu daripada permukaan buluh dan tuangkan jusnya ke dalam mangkuk. Kemudian, belah bulu untuk mengeluarkan ayam. Siap untuk dimakan.
SELAMAT MENJAMU SELERA 😋
Ayam Pansuh
Reviewed by Julieza Nabilla
on
April 14, 2018
Rating:

No comments: