Siapa pernah rasa laksa sarawak? ✋ ada zupp naik ke atas tak? haaa.. semangkuk tak cukupkan? tahu dah hehehe. Tapi ada yang tahu maksud 'nang nyaman' ke? haa ni kita nak bagitau maksudnya. Nang nyaman dalam bahasa melayu Sarawak bermaksud sangat sedap. So kalau ada dengar sesiapa yang cakap 'nang nyaman' lepas ni maksudnya betul- betul sedap lah tu. Memang tak boleh nak dipertikaikan lagilah kesedapan makanan tu.
Bagi sesiapa yang belum pernah lagi mencuba laksa Sarawak, kita cuma nak bagi satu pesanan ringkas jer. TRY Lah... Conform masuk mimpi. hahhahah.

Nah! kita kongsi resepi laksa Sarawak
Bahan-bahan laksa:
➤ Bihun (dicelur dan ditoskan)
➤ Isi ayam (digoreng lebih sedap)
➤ Tauhu goreng
➤ Telur dadar
➤ Tauge (dicelur seketika)
➤ Cendawan hitam (dicelur)
➤ 300g udang (dicelur)
➤ Telur rebus
➤ Sambal belacan dan limau kasturi
Cara penyediaan sambal belacan:
Kisar (menggunakan pengisar bahan kering) 3-4 tangkai cili merah dan 10 tangkai cili api (ikut tahap kepedasan masing-masing) bersama-sama 3 sudu belacan dan sedikit garam.
Bahan-bahan kuah laksa:
➽ 200g pes laksa sarawak Haji Manan (lihat gambar di bawah)
➽ 2 liter air
➽ 200g udang tanpa kulit – boleh juga dicincang
➽ 2 batang serai – dititik
➽ 200ml santan pekat
➽ Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakan kuah laksa:
1. Masak 2 liter air sehingga mendidih dan celurkan udang (300g) seketika. Boleh juga rebus isi ayam tadi jika tidak suka digoreng. Toskan.
2. Masukkan rempah laksa,serai yang diketuk dan masak sehingga mendidih. Masukkan udang(200g) untuk kuah, santan, garam, gula. Biarkan mendidih dan sebatikan rasa.
Cara Menghidang laksa Sarawak:
Sediakan mangkuk, masukkan bihun, dan bahan-bahan laksa di atasnya. Lengkapkan dengan kuah laksa dan sambal belacan. Perahkan limau kasturi dan laksa sudah sedia untuk dinikmati.
SELAMAT MENJAMU SELERA 😋
Laksa Sarawak 'Nang Nyaman'
Reviewed by Julieza Nabilla
on
March 05, 2018
Rating:

No comments: